Prosztatarák brachihaterápia, Brachyterápia vagy műtét?

Prosztatarák brachihaterápia

Merre tart a prosztatadaganatok sugárkezelése? - Interjú Dr. Ágoston Péterrel

A brachyterápia mellékhatásai A brachyterápia a sugárterápia egy formája, amelyet bizonyos típusú rák kezelésére használnak. Apró radioaktív anyagdarabokat, úgynevezett magokat Prosztatarák brachihaterápia pelleteket helyez el egy tumorban vagy a daganat eltávolítását követően maradt műtéti üregben.

A pelletek általában akkorák, mint egy rizsszem.

Prosztatarák brachihaterápia

Prosztata rák esetén a brachyterápia elvégezhető úgy, hogy magokat közvetlenül a prosztatába ültetnek be, vagy ritkábban nagy dózisú radioaktív tűt helyeznek a tumorba, amelyet később eltávolítanak. Hogyan működik a brachyterápia A brachyterápia megakadályozza a rákos sejtek aktív szaporodását. Ellentétben a normális sejtekkel, amelyek meghatározott replikációs ciklussal és korlátozott élettartammal rendelkeznek, a rákos sejtek szabálytalanul osztódnak, és lényegében "halhatatlanok" vagyis továbbra is kontroll nélkül szaporodhatnak, amíg aktívan leállnak.

Főoldal » Betegségek » Férfiak problémái » A férfi nemi szervek betegségei » Prosztatarák » Prosztatarák: hatásosabb a helyi sugárkezelés A hagyományosnál kétszer hatásosabb lehet az alacsony dózisú sugárkezelés, vagyis a brachyterápia a prosztatarák ellen - derült ki egy nagy léptékű, hosszú távú kanadai kutatásból. A daganat egyiküknél sem terjedt túl az a prosztata tokján. Összehasonlították az alacsony dózisú, daganat közeli belső sugárterápiát és a szokott nagy dózisú külső sugárkezelést. Öt év Prosztatarák brachihaterápia a radioaktív implantátummal kezelt prosztatarákos betegek között kétszer több volt a daganatmentes, mint a szokásos sugárterápiával kezelt betegek között - állapította meg a tanulmány, mely elsőként hasonlította össze a két eljárást.

Míg a normál sejteket károsíthatja a sugárzás, képesek helyrehozni magukat, és a kezelés leállítása után folytatják a normális szaporodást. A rákos sejtek sokkal kevésbé képesek erre. Brachyterápiás lehetőségek a prosztatarákban Prosztata rák esetén a radioaktív magvak beültetése általában vagy megöli a daganatot, vagy jelentősen zsugorodik. Az eljárást leggyakrabban olyan férfiaknál alkalmazzák, akiknek rákja alacsony fokú és lassan növekszik.

Prosztatarák: hatásosabb a helyi sugárkezelés

A prosztatába beültetett magokat úgy tervezték, hogy a tömeg nagyságától függően több hétig vagy hónapig sugározzanak ki. Ha fennáll annak a veszélye, hogy a rák átterjedhet áttétet adhatkülső sugárzást is alkalmazhatunk.

Prosztatarák brachihaterápia

Előfordulhat, hogy a brachyterápia nem működik olyan jól a prosztata megnagyobbodása esetén. Ilyen esetekben az orvosok egy hormonterápiás kezeléssel kezdhetik a prosztata csökkentését, mielőtt megkísérelnék a brachyterápiát. A fejlettebb daganattal rendelkező férfiak esetében a nagy dózisú HDR brachyterápia fokozottabb támadást eredményezhet a daganat ellen.

Ehhez az eljáráshoz egy puha katétert helyeznek a prosztatába a herezacskó és a végbélnyílás között.

 • Szobor felújítás Brachyterápia A brachyterápia közeli besugárzás, belső besugárzás, üregi besugárzás az egyik legrégebbi, lokális besugárzási módszer tumorok elpusztítására, melynek története több mint egy évszázados múltra tekint vissza.
 • Betegtörténetek dr. Ágoston Pétertől - Istenhegyi Géndiagnosztika
 • Brachyterápia a prosztatarák ellen - Egészség -
 • Prosztata-implantációs brachyterápia: kiken segíthet? - HáziPatika
 • A prosztatitis köményolaj kezelése
 • Tabletták a prosztatitisből az időseknél
 • Permanens implantációs prosztata-brachyterápia korai, szervre lokalizált prosztatarák kezelésére

Ezután egy nagy dózisú radioaktív magot tartalmazó tűt helyeznek a katéterbe, és ott tartják percig. Ezt általában háromszor ismételjük meg két nap alatt.

Betegtörténetek dr. Ágoston Pétertől

Míg ritkábban használják, a HDR brachyterápia erősebb sugárzást képes a daganatba juttatni, miközben korlátozza a közeli, normál szövet károsodását. A brachyterápia mellékhatásai A hosszú távú brachyterápián Prosztatarák brachihaterápia férfiaknak azt javasolhatják, hogy több hétig vagy hónapig tartózkodjanak távol a terhes nőktől és a kisgyermekektől, mivel a pelletek folyamatosan sugárzást bocsátanak ki.

Tanácsok a prosztata egészsége érdekében

A sugárzás gyakran elég erős ahhoz, hogy a repülőtér észlelő berendezései a korai szakaszban felvegyék. A prosztatarák kezelésére Prosztatarák brachihaterápia átesett férfiak számos mellékhatást tapasztalhatnak.

Prosztatarák brachihaterápia

Közöttük: A vizeletinkontinencia gyakori probléma, és néha súlyos is lehet. Közben más férfiak ezzel ellentétes hatást tapasztalnak, gyakrabban vizelnek a húgycső tartós irritációja miatt.

Brachyterápia a prosztatarák ellen

E problémák többsége hajlamos megoldódni a kezelés befejezése után, bár ez néha hónapokig is eltarthat. Végbélfájdalom, égő érzés, hasmenés és vérzés is előfordulhat.

 • Ágoston Pétertől Betegtörténetek dr.
 • IME - Az egészségügyi vezetők szaklapja
 • Brachyterápia vagy műtét?
 • A prosztatitis betegségekről
 • Antibiotikumok a prosztata gyulladásakor
 • Да нет,-- ответил он, отметив при этом, до чего же здорово робот воспроизводит его голос.

A sugárzási proktitis néven ismert állapot ritkán súlyos és idővel javulni szokott. Erekciós diszfunkció is előfordulhat, de gyakrabban fordul elő olyan idősebb férfiaknál, akiknek korábban problémái voltak az erekció elérésével vagy fenntartásával. A fiatalabb férfiaknál vagy egészséges szexuális funkcióval rendelkező merevedési problémák hajlamosak a kezelés befejezése után gyorsan és teljesen megoldódni.

Lehet, hogy érdekel